Schimmelnagels

Wordt ook kalknagel genoemd

Kalknagel

In de volksmond wordt elke nagel die er anders uitziet een kalknagel genoemd. Dat is verwarrend. Er zit geen kalk in nagels. De nagelplaat bestaat uit lagen van 'dode' cellen die bijna alleen keratine bevatten. Dat is een heel stevig eiwit wat de nagel zijn harde structuur geeft. Het is doorzichtig. De nagelplaat kleurt roze omdat de bloedvaatjes onder het nagelbed doorschijnen.

Als je regelmatig last hebt van blauwe nagels ben je kwetsbaar voor nagelschimmel. Door de bloeduitstorting onder je nagelplaat is er een ingang (port d'entree) voor schimmelsporen om zich in je nagelbed te nestelen. Zij voeden zich van onderaf aan je nagelplaat. Dat kun je zien door witte verticale lijntjes vanaf de vrije nagelrand richting de nagelriem. Als je dit niet gaat behandelen word je nagel steeds dikker door het pulp wat blijft zitten. Je nagel gaat vervormen en meer druk geven op je nagelbed en in de nagelwal.

Herbesmetting

Wordt meestal veroorzaakt door je eigen schoenen. De sporen van schimmels kunnen tientallen jaren actief blijven. Als je je nagels gaat behandelen, pak dan ook je schoenen mee. Doe dit elke week bij de schoenen die je gedragen hebt. Was je sokken op het normale wasprogramma. Als je ze aan de lucht laat drogen, spoel ze na met azijn. Als je ze in de droger gooit is dat niet nodig.

Als je je nagels gaat behandelen met een lokaal middel, zul je ze alle 10 moeten behandelen. Schimmel is een heel besmettelijke aandoening. Ze zitten met z'n 5en in je warme schoen tegen elkaar aan. En liggen samen met z'n 10en in bed.

Laser of UV-therapie?

Nee

Dit is geen oplossing. Lasertherapie kost serieus geld. Daarnaast moet je door het instituut voorgeschreven middelen gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Als voorbereiding op de lasertherapie moet je een soort weekmakend middel gaan gebruiken. Vervolgens moet je naar de pedicure om je nagels dun te laten frezen (...). Dan zou de laser beter zijn werk kunnen doen. Na je behandeling dien je je nagels met de voorgeschreven middelen dagelijks te behandelen. Wat je zeker gaat doen, want de behandeling kostte je genoeg. Wat heeft er dan gewerkt? Toch die laser? Of het middel wat je nu wel elke dag hebt gebruikt? De laser brandt niet alleen je schimmel weg. Het beschadigt ook gezonde cellen van je nagelbed of je nagelwortel. Zodat er geen nagel meer aangroeit. Hier werk ik niet aan mee.

UV-therapie is milder en iets goedkoper. Ook dan moet je de door het bedrijf voorgeschreven middelen na je behandeling gaan gebruiken. Kun je dezelfde vraag stellen. Wat heeft nu gewerkt?

Of UV-therapie ook blijvende schade veroorzaakt aan de nagel weet ik niet. Tot nu toe heb ik niemand daarmee gezien.

Heel eerlijk gezegd, ik heb mijzelf in deze therapie verdiept. Wilde het misschien wel gaan aanbieden in mijn praktijk. Ik ben afgehaakt op het moment dat ik verplicht werd om de door hun voorgeschreven middelen daarbij te verkopen. Ik vraag me af; als de UV werkt waarom werkt het middel waar ik goede resultaten mee behaal dan niet? Dit overtuigt mij in mijn mening dat het een fijn verdienmodel is voor de aanbieders. 

Ik het grove werk?

Dan doe jij het zware werk. Jij behandelt je nagels elke dag met een antischimmelmiddel. En een goede nagelolie.

Dan zorg ik dat je nagels goed geknipt en schoongemaakt worden. Het is belangrijk dat de pulp onder je nagel weggehaald wordt. Zonder dat je nagelbed daardoor beschadigd raakt. Je zult zien dat je nagel direct veel minder dik is dan dat deze nu lijkt. Dan zie ik je 1x per 6 weken.

Jij verzorgt je nagels dagelijks zoals we afspreken. Elke dag. Ook als je een weekendje weggaat. Of als je met vakantie bent. En je verzorgt je nagels met nagelolie. Waarom? Omdat een nagel die is aangetast door schimmel uitgedroogd is. Door de olie wordt je nagelplaat beter gevoed en heeft het middel wat je gebruikt meer hechting aan je nagelplaat. Nog een voordeel is dat door het dagelijks oliēn van je nagels, deze sneller uitgroeit. 

Smeerolie

Lokale middelen kunnen heel goed werken, als je deze elke dag 1 à 2x gebruikt. Elke dag. 

Omdat er veel verschillende schimmelfamilies zijn is het lastig het juiste middel te vinden. De meeste anti-mycose middelen die je in de vrije verkoop kunt kopen zijn op basis van teatree-olie. Veel schimmels hebben daar een resistentie tegen opgebouwd. Zie je na ca 6 weken geen resultaat? Probeer dan een ander middel. Nog geen verbetering? Ga dan naar de huisarts en vraag om medicatie. 

Als je begint met een antischimmelmiddel kan er een verkleuring optreden. Schrik dan niet. En ga vooral door! De schimmel is waarschijnlijk niet bestand tegen de werkzame stof in het middel wat je gebruikt.

Tip: maak een foto van je tenen op het moment dat je met een middel start. Dan kun je na 6 weken goed zien of er verbetering is.

Liever zelf doen?

Dan raad ik je aan om je keukenkastje open te trekken en daar de appelazijn en olijfolie uit te pakken. Appelazijn heeft door het fermentatieproces van de appels een andere zuurgraad dan gewone natuurazijn. Schimmels houden niet van zuur. Denk maar eens aan de alg op je terras. Dat kun je het best verwijderen met schoonmaakazijn. 

Dit doe je ook elke dag. 2x per dag. Eerst je nagels behandelen met appelazijn en daarna met olijfolie. Doe de azijn in een sprayflacon en spuit dit over je tenen na het douchen. Maak droog tussen je tenen en voor je je sokken aantrekt masseer je je nagels met olie in. Ook deze aanpak heeft een lange adem nodig. Succes!💪