Ingroeiende nagels

Daar loop je niet mee door

Pijnlijk ingroeiende teennagels

Pijnlijk ingroeiende teennagels wil je niet als je sport. Of als je op veiligheidsschoenen loopt tijdens je werk. Het lijkt wel of je klachten steeds sneller terugkomen als je zelf de hoeken hebt weggeknipt. Toch? 

Dat klopt.

Je huid is zachter dan je nagel. En voegt zich in je warme schoenen om je vervormde nagelplaat. Omdat je nagel groeit krijg je sneller pijn of een ontsteking in je nagelwal. Dan ga je naar de huisarts en die snijdt dat stuk nagel tot aan de wortel weg. Hiermee ben je even geholpen. Tot je nagel weer aangroeit en dat stukje opnieuw je huid in gaat groeien. Ga je weer naar de dokter, opnieuw herstellen..

Dat is niet nodig. 

Doeltreffend

Er zijn verschillende manieren om je te helpen. Het fijne is dat je direct van de pijn af bent zonder herstelperiode.

Waar je dan aan kunt denken is een nagelbeugel, een drukontlastend hulpstukje of een nagelreconstructie. 

  • Een nagelbeugel wordt op je nagel aangebracht. Deze zorgt dat je nagel zonder druk uit kan groeien.
  • Een orthese (hulpstukje) voorkomt dat de ene teen te veel druk geeft op de pijnlijke teen.
  • Als je teveel van de nagel hebt weggeknipt dan is een reconstructie de uitkomst.
  • Een combinatie van deze 3.

Omdat dit maatwerk is kan ik je hier geen pasklaar antwoord geven. Daarvoor kun je een afspraak in mijn agenda boeken. Kies dan Ingegroeide/ingroeiende nagel behandelen. Ik help je dan van de pijn af en kunnen we een behandelplan opstellen.

Doelgericht

Allereerst stop je met het steeds verder wegknippen van je nagels. Het is juist de bedoeling dat je nagel óver dat pijnpunt heen groeit.

En kijk eens kritisch naar je (sport)schoenen. Welke eisen stel je aan je daaraan? Voldoen die? Hoe belast jij je voeten? Hoe wikkel je je voet af? Wat is de stand van je teen? Allemaal vragen die belangrijk zijn om tot een oplossing te komen.

Technisch verhaal

Ik werk graag met composiet. Zowel voor het bevestigen als het plaatsen van beugels. Het is sterk en heeft een goede hechting, bij sporters en zelfs bij jongeren. Dat is met andere lijmmiddelen vaak niet zo. 

Nagelbeugels worden gemaakt van ijzerdraad. Een metalen beugeltje wordt passend op je nagelplaat gebogen. Deze wordt onder je nagel gehaakt en vast gezet met composiet. Op deze manier groeit je nagel over het pijnpunt heen.

Ook kan er een beugel van composiet geplaatst worden. Deze plaats ik tegen je nagelriem aan. Je nagel heeft daar nog geen afwijkende groei. Doordat de composiet met je nagel uitgroeit houd je nagel zijn oorspronkelijke vorm.

   

Als de hoeken van een nagel heel ver weggeknipt zijn is het beter om een reconstructie te maken. De nagel komt dan op de huid te liggen en groeit niet in. De reconstructie groeit met de nagel mee uit. Dit kan van composiet, maar ook van polyacryl. De laatste heeft de sterkte van acryl en de flexibiliteit van gel. Bij heel ernstige afwijkingen wordt er ook een draadbeugel geplaatst. 

Bij een standafwijking van de tenen drukt soms de ene op de andere teen. Als er dan een beugel geplaatst wordt, is het probleem niet verholpen. Dan is een orthese een hulpmiddel om de tenen te ontlasten. Deze wordt passend tussen jouw tenen gemodelleerd van een 2 componenten siliconen materiaal.